Stereotip:
O idee, destul de fixă, despre cum sunt sau ce fac unii oamenii sau membrii unui grup anume. Stereotipurile pot fi pozitive sau negative, dar prin definiție simplifică realitatea și ignoră faptul că oamenii, chiar și cei dintr-un grup anume, sunt diverși și se pot comporta divers. De aceea chiar și stereotipurile pozitive pot afecta negativ persoanele la care se referă.
De reținut: Stereotipurile se bazeaza pe ceea ce CREZI (cognitiv).
Exemple de stereotipuri
Rasiale: Negrii sunt buni la atletism.
Sex (femei/bărbați):
•Băieții sunt mai obraznici decât fetele.
•Bărbații sunt mai raționali. Femeile sunt mai sensibile, mai emoționale.
•Fetele nu sunt bune la sport.
•Bărbații sunt dezordonați.
Naționale/etnice:
•Toți americanii sunt obezi.
Germanii sunt organizați, riguroși și gospodari.
•Francezii sunt fițoși și cu nasul pe sus.
•Popoarele din sudul Europei precum italienii sau spaniolii sunt temperamentali, au „sânge fierbinte”.
•Rușii sunt bețivi.
Grupuri de indivizi (skaterii, rockerii etc.):
Rockerii se îmbracă în negru, sunt agresivi.
•Toți adolescenții sunt rebeli.
Prejudecată:
Prejudecata merge puțin mai departe decât un stereotip și, nu întâmplaător, e conectată de ideea de prejudiciu (daune, ce se întâmplă când îi faci cuiva rău). Ca să ai prejudecăți trebuie să ai niște stereotipuri în cap, dar pe lângă asta, să ai prejudecăți înseamnă să ai și niște emoții negative, mai mult sau mai puțin puternice (precum teama, ura sau disprețul/ dezgustul), față de acele persoane și să fii predispus să ai o anumită părere despre cineva care face parte dintr-un grup anume indiferent de cum e el/ea de fapt față de tine sau de ce informații ți se prezintă despre grupul ăla. Prejudecată = idei preconcepute + sentimente negative (mai subtile sau nu) + rezistență la informații sau dovezi contrarii.
De reținut: Prejudecata implică emoții. Stereotipul despre un anumit grup, aplicat asupra unei persoane care aparține acelui grup.
Exemple de prejudecăți
•Marius nu îl place pe Vali pentru că Vali este vegetarian, iar Marius crede despre vegetarieni că se consideră toți „salvatorii animalelor și ai planetei”
•Alex n-a cunoscut niciun maghiar până acum dar îi detestă pentru că refuză să vorbească româna și vor să separe Ardealul de restul României.
•Anca traversesază strada și grăbește pasul când trece pe lângă un rom, pentru că îi e frică că o să se ia de ea. / Când în autobuz se apropie un rom de ea, Elena își verifică instinctiv buzunarul de teama că îi va lua telefonul.
•Când vede o familie de musulmani cum se mută în cartier, Mircea speră că fetele lui nu se vor împrieteni cu copiii musulmanilor, pentru că soția poartă batic și merg la moschee în fiecare săptămână. E mai bine să nu se amestece cu oameni atât de diferiți.
•Mihai se enervează când vede la televizor cum merg la vot oamenii de la țară, pentru că e de părere că sunt needucați, deci nu înțeleg politica și pot fi cumpărați cu o pungă de zahăr și o sticlă de ulei.
•Oana nu e de acord să se dea bani la săraci; ea crede că oricum o să îi cheltuiască pe toți pe alcool sau țigări.
Discriminare:
Când un grup sau un om este tratat inegal și incorect din cauza faptului că aparține de un anumit grup (definit după criterii precum rasa, etnia, sexul, religia sau alte criterii). Tratamentul inegal înseamnă practic că îi negi sau îi restrângi cuiva unele drepturi sau îl tratezi diferit, într-un sens negativ.
De reținut: Discriminarea implică acțiune / comportament.
Exemple de tipuri de discriminare
Rasism: Prejudecăți și / sau discriminare în funcție de rasă.
Antisemitism: Prejudecăți și / sau discriminare față de evrei.
Xenofobie: Prejudecăți și / sau discriminare în funcție de naționalitate.
Sexism: Prejudecăți și / sau discriminare în funcție de sex.
Homofobie: Prejudecăți și / sau discriminare față de homosexuali.
Intoleranță religioasă: Prejudecăți și / sau discriminare în funcție de religie (ex.: islamofobie).
Exemple de discriminare
•Cristian și o Andreea candidează pentru aceeași funcție într-o companie. Chiar dacă Andreea are mai multă experiență în domeniul respectiv, Cristian este angajat pentru că este bărbat și are șanse mai mari să fie aducă beneficii companiei pentru că bărbații au personalitate mai puternică și sunt mai rezistenți la stres.
•George are un apartament de închiriat. Deși caută chiriași de câteva luni, refuză să accepte oferta unei familii de romi pentru că sigur nu vor plăti chiria la timp și nu vor păstra casa curată.
Claudiu este pasionat de fotbal și se înscrie pentru a juca pentru echipa școlii. Niciodată nu este selectat pentru a juca în meciurile oficiale pentru că este homosexual, deși este unul dintre cei mai buni jucători de fotbal de la el din școală.
•Un proiect de lege propune ca cei care nu plătesc taxe să nu voteze.
•Şcoala publică din Caracal anunță că nu va mai primi decât elevi de religie creștin-ortodoxă.
•Un hotel din Londra refuză să primească cetățeni români.
Observație: Dacă o persoană are prejudecăți reale este rasist/sexist/antisemit etc. chiar dacă nu întâlnește niciodată un om din grupul respectiv și nu are oportunitatea de a-l discrimina față în față! E important să fim conștienți de acest lucru.
Grup:
Două sau mai multe persoane percepute ca fiind conectate prin:
1) interacțiune directă unul ceu celălalt pe o perioadă de timp
2) apartenența la o categorie socială bazată pe sex, rasă, caracteristici
3) o soartă comună, identitate sau un scop comun
Rasă:
ÃŽmpartirea oamenilor în grupuri pe baza unui set de caracteristici fiziologice (care de obicei sunt moștenite genetic).
Etnie:
Un grup etnic este un grup de oameni ai cărui membri se identifică unii cu alții pe baza unor trăsături și tradiții pe care le au în comun, care s-au menținut de-a lungul timpului. Printre ele se pot număra limba, obiceiurile, unele trăsături genetice similare, o religie sau o identitate națională comună (etnia poate coincide cu apartenența la un stat dar nu e obligatoriu). De exemplu în România există oameni care se identifică cu diferite etnii dar aparțin toți națiunii Române din punct de vedere al drepturilor și obligațiilor care vin cu asta. ÃŽn mod similar, în S.U.A. sunt considerați „americani” oameni care aparțin unei multitudini de etnii.
Ex. în România: români, maghiari, tătari, turci, armeni, sași (de origine germană)
Hate speech / Discurs instigator la ură:
Hate speech e discursul care instigă la ură împotriva unor persoane pentru că aparțin unui anumit grup (definit după criterii precum naționalitatea, sexul, rasa șamd). Discursul instigator la ură justifică ostilitatea și discriminarea față de anumite grupuri:Â ideea că aceștia sunt inferiori, că trebuie să li se nege drepturi, că merită să fie supuși la violențe sau excluși, șamd.
De reținut: Nu orice afirmație negativă (chiar și împotriva unui grup) e hate speech.
Hărțuire:
A hărțui inseamna că spui sau faci lucruri in mod repetat și intenționat ca să intimidezi, să jignești, să umilești pe cineva și să creezi o situație în care persoana aia nu se simte în regulă.
Trolling:
Hărțuire în mediul online.
Intoleranță:
Lipsa de voință de a accepta și respecta diferențe de opinii, credințe, valori sau diferențe în general.
Acceptare:
Implică capacitatea unei persoane de a accepta o situație, un proces, fără a încerca să protesteze sau să schimbe ceva, implicând validarea acelui proces sau situații.
Mediere:
Eforturi făcute pentru a reconcilia două persoane sau două grupuri.
Drepturile omului:
O serie de norme și principii morale care descriu niște standarde ale comportamentul omului. Aceste drepturi sunt absolute și sunt protejate prin legislație. Drepturile tuturor oamenilor, indiferent de rasă, naționalitate, sex, apartenență socială etc.
Exemple: Dreptul la viață, dreptul de a nu fi torturat, dreptul de a nu fi sclav, dreptul la procese juridice corecte, dreptul la exprimare, dreptul la gândire, conștiință, religie.
Libertate de exprimare:
Dreptul unei persoane de a-și exprima public părerile și gândurile, fără a se teme de cenzură sau pedeapsă.
De reținut: libertatea de exprimare înseamnă în primul și în primul rând că statul sau atoritățile nu vor cenzura ceea ce spui tu. Libertatea de exprimare nu înseamnă că nu poți fi criticat sau judecat de către ceilalți oameni pentru ceea ce spui. Sau că nu poți alege ca, în anumite spații care țin de tine (în casa ta, pe site-ul tău) să stabilești niște reguli de bun simț legate de ceea ce e OK sau nu (cum de exemplu se întâmplă cu moderarea comentariilor pe un site).
Empatie:
Identificare afectivă cu o altă persoană (cu trăirile, experiențele, emoțiile acesteia):Â înțelegi ce simte celălalt, te pui „în pielea lui”.