Pe 27 noiembrie am avut întâlnire cu Echipa Prietenie, de la Școala Gimnazială 77, din București, echipă coordonată de profesoara Ramona Gina Săcăleanu.
Acest prim atelier de educație non-formală s-a desfășurat sub îndrumarea Adinei Cristea și a lui Theodor Jumătate, jurnalist de la Gazeta Sporturilor.
Cele 6 ore de atelier au trecut prea repede pentru entuziasmul și implicarea celor 20 de elevi care ne-au uimit de multe ori cu răspunsurile și alegerile lor înțelepte legate de activitățile propuse. Ei au învățat prin discuții informale și jocuri interactive online și offline cum poți recunoaște hate speech-ul și cum poți combate tipul acesta de discurs printr-unul civilizat, bazat pe toleranță, dezbatere și respect.
ÃŽnvățăm în joacă
Cu ajutorul unor jocuri tematice, Adina și Theo au setat nivelul de atenție și implicare maximă pe durata întregului atelier. Theo a fost, de altfel, și în postura de „antrenor” pentru elevii care, grupați în 2 echipe, au identificat elementele de hate-speech dintr-un articol, au avut de stabilit un titlu potrivit pentru acesta și apoi au moderat împreună câteva comentarii discriminatorii selectate de pe site-ul gsp.ro. „La tema articol, s-au sfatuit și au găsit două variante bune de titlu, pe care le-am fi putut folosi și într-un ziar real. De aceea, concursul dintre cele două echipe s-a încheiat la egalitate” – a ținut Theo să-i felicite pe elevii participanți la atelier.
La finalul zilei, am plecat spre case obosiți, dar plini de entuziasm. Tinerii au fost încântați că au învățat lucruri noi prin jocuri interactive („Doamna, a fost super tare!” – a fost concluzia pe cât de informală, pe atât de sinceră auzită pe când strângeam echipamentele), iar noi am fost bucuroși că mesajele proiectului au fost receptate de către echipa care nu întâmplător și-a ales numele Prietenie.
Ce au spus tinerii la finalul călătoriei de 6 ore
„Până acum nu-mi dădeam seama că aud hate speech în fiecare zi, deși îl întâlnim la tot pasul.” – Andreea Cătălina
„Mi-a plăcut că am avut exemple pentru fiecare din situații.” – Cristiana
„Cei doi coordonatori au reușit să mă introducă într-o lume uimitoare, în care am învățat importanța comunicării.” – Andrei