Ne-au plăcut cei din echipa din Castelu încă înainte de a-i cunoaște. Elevii de la Liceul Dobrogea (coordonați de profesorul Mihai Lazăr) și-au ales un nume puternic și la obiect – No hate Team. Așa că, mărturisim, eram curioși să vedem cum stau la combaterea discursului instigator la ură dincolo de teorie. Probabil că și ei au fost la fel de curioși să vadă cum se va desfășura atelierul. Iar după cele aproape 7 ore petrecute împreună, au ajuns la următoarele impresii, pe care le redăm ca atare. Le mulțumim pentru deschidere și implicare!
„Am fost foarte încântată când am acceptat să ma implic în proiectul „Less Hate More Speech -Tinerii se implică!”. ÃŽn ziua atelierului mi-a plăcut foarte mult, pentru că am învățat să încetez a discrimina o persoană, indiferent de culoare, naționalitate, vestimentație etc. Toți avem dreptul de a ne exprima opinia, toți suntem oameni. Este foarte greșit sa credem că dacă un rrom a furat, toți fac asta, oamenii nu trebuie băgați toți la un loc. A fi rasist este un lucru foarte urât și l-am simțit pe pielea mea, corect este să privim interiorul omului, nu exteriorul, pentru ca te poate înșela. Am învățat că atunci când consideri că ceva nu este bine, poți atenționa și prin cuvinte care să nu jignească persoana respectivă.
„ÃŽn ziua atelierului a fost foarte plăcut să îmbinam utilul cu plăcutul, am râs, ne-am jucat și astfel am aflat lucruri noi despre fiecare în parte – la fiecare bucățică de hârtie igienică (notă – hârtia igienică a servit drept „recuzită” într-una dintre activitățile din atelier). Este important să împărtășim și prietenilor, rudelor ce am învățat noi în acest proiect, pentru o lume mai bună.
(Anamaria Panait)
„Am trăit o experiență minunată în care am învățat o mulțime de lucruri noi și interesante:
– cum să lucrez în echipă
– cum sa fiu mai încrezătoare în mine
– cum să zâmbesc mai mult.” (Tiron Mădălina Alexandra)
„La atelierul LHMS, am învățat cuvinte noi, am învățat să nu facem diferențe, am învățat ce înseamnă să fii inclus într-un grup și ce înseamnă să fii exclus din acel grup (activitatea numită incluziunea și excluziunea). Doresc să învăț mult mai multeeeeee”. (Iorga Anamaria)
„Am învățat lucruri noi (cum putem combate discriminarea și discursul instigator la ură), am făcut activități care pentru mine au avut un impact – nu știam că există ” troli”! -, și am dobândit cunoștințe noi, am vorbit despre două cazuri reale și am încercat sa ne punem în locul persoanelor care au suferit acele lucruri, încercând să gasim metode de rezolvare. Cred că putem face mult mai mult, putem duce mai departe ce-am învățat, pentru o schimbare.” (Ana Elena Nicola)