SCOALA HERASTI, GIURGIU
Timizi, tăcuți la început, au explodat ca niște flori când au simțit că vocea lor contează, transformându-se total pe parcursul atelierului – a povestit jurnalistul Theodor Jumătate, de la Gazeta Sporturilor, după deplasarea la Herăști și participarea la atelierul nostru alături de echipa The Winners.
Cum s-a văzut atelierul din partea cealaltă? Ne-au scris chiar elevii din echipa coordonată de Ana- Maria Gomboș:
Ziua de 18 decembrie ar fi trebuit să fie ultima de școală, înaintea vacanței de Crăciun. Am primit cu scepticism propunerea domnișoarei Gomboș Ana-Maria de a participa la atelierul dedicat proiectului „Less hate more speech – Tinerii se implică!”, numai că nu am prevăzut un lucru: că ziua aceasta va rămâne pentru mult timp în sufletele noastre.
Atelierul a durat 8 ore și i-a avut ca traineri formatori pe Ana Adina Cristea și Theodor Jumătate. Pentru început au avut loc niște jocuri de cunoaștere și acomodare. Unul dintre ele ne-a atras atenția în mod deosebit: pe câteva bilețele au fost scrise câteva cuvinte pe care trebuia să le asociem cu primul cuvânt care ne venea în minte (rrom, fată, maghiar).
Treptat, am început să ne familiarizăm cu termeni precum: stereotip, prejudecată, discriminare, grup, rasă, etnie, hărțuire, trolling, intoleranță, acceptare, mediere, drepturile omului, libertate de exprimare, empatie. Orele treceau pe nesimțite, punctate pe alocuri cu mici pauze de sandvișuri, sucuri și mai ales, prăjituri, preferatele noastre.
Punctul culminant al întâlnirii l-a constituit povestea unui internaut care a căzut victimă unui troll. Acesta începuse să se îngrijoreze primind mesaje extrem de ciudate din partea unui autor anonim, pe care, cu toate cunoștințele sale în domeniu, nu a reușit să-l identifice. Mesajele de amenințare se succedau cu repeziciune, deveneau mai mult decât îngrijorătoare, provocându-i internautului nopți de insomnie. Cu ajutorul unui specialist, acesta reușește într-un final să-l identifice pe troll ca fiind fiul unor prieteni de familie. Totul s-a terminat cu bine, puștiul recunoscându-și inconștiența și cerându-și iertare.
Ceea ce ne-a plăcut cel mai mult, a fost faptul că nu am fost lăsați să ne plictisim. Am fost învățați să identificăm mesaje instigatoare la ură pe internet și, mai ales, să le combatem.
Toate activitățile au fost extrem de interesante și utile, am completat chestionare, ne-am implicat serios și activ, am absorbit toate informațiile într-un mod amuzant și relaxant, dar mai ales, am învățat un lucru extrem de important:
Hate speech-ul nu e cool!
                          Echipa The Winners – Câștigătorii
Åžcoala „Elina Basarab” – Herăști